Medycyna określa, że to pierwszy taki przypadek zdrowotny! Kobieta zarzekała się, że nie spożywa w ogóle alkoholu.
Okazało się, że w pęcherzu moczowym pewnej kobiety w procesie fermentacji drożdży powstaje alkohol. Poznaj niesamowity przypadek 61-letniej kobiety z USA.
61-letnia kobieta, która cierpiała na uszkodzenie wątroby i źle kontrolowaną cukrzycę, oczekiwała na przeszczep wątroby. Lekarze podejrzewali jednak, że kobieta jest uzależniona od alkoholu, bo w jej moczu przy każdym badaniu wykrywano obecność alkoholu, co ostatecznie dyskwalifikowało ją z tego zabiegu.
Wszystkie przeprowadzone szczegółowe badania wykluczały, że kobieta mogła spożywać alkohol. Mimo tego w jej moczu wykryto dwa metabolity alkoholu: glukuronid etylu i siarczan etylu. Również badania krwi na obecność etanolu u kobiety były ujemne.
Ponadto znaleziono ogromne ilości drożdżaków Candida glabrata (to grzyby z rodziny drożdżakowatych, które występują fizjologicznie w organizmie człowieka, są również wykorzystywane w przemyśle piwowarskim), oraz odnotowano wysoki poziom glukozy w moczu, sugerujący hiperglikozur.
Przypadek 61-letniej pacjentki z USA naprowadził lekarzy na nowy trop. „Chcieliśmy sprawdzić, czy drożdże zasiedlające pęcherz moczowy mogą fermentować cukier do produkcji alkoholu – poinformowali lekarze w artykule opublikowanym w „Annals of Internal Medicine”.
ZOBACZ TEŻ:Ze stresu boli cię brzuch? To może być objaw GROŹNEJ CHOROBY!
W pęcherzu moczowym kobiety tworzył się w procesie fermentacji drożdży alkohol. Jednak nie przedostawał się on do krwiobiegu, więc kobieta nie wydawała się pijana.
Odkrycie lekarzy wskazuje, że bardzo łatwo przeoczyć sygnały sugerujące występowanie zespołu auto-browaru w pęcherzu.
ZOBACZ TEŻ:Która dieta jest najlepsza dla naszego zdrowia? To…
Źródło:radiozetzdrowie/pixabay