Kutia to jedna z potraw bez której nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej. Wydaje się, że jest ona trudna w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Z naszym przepisem przyrządzisz ją bez problemu i co ważne – pozytywnie zaskoczysz swoich gości. Oto przepis na bezglutenową kutię wigilijną!
Składniki potrzebne do przygotowania wigilijnej kutii bezglutenowej:
1 (180 g) szklanka ryżu brązowego
1 (140 g) szklanka maku niebieskiego
0,5 szklanki płynnego miodu
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
1 szklanka suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki, figi)
4 suszone daktyle
sok i skórka z 1/4 cytryny
szczypta soli
ewentualnie śmietanka do polania
Sposób przygotowania
Dokładnie płukamy mak, zalewamy go gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Suszone owoce również zalewamy gorącą wodą i odstawiamy i odczekujemy kilka godzin. W osobnym naczyniu gorącą wodą zalewamy daktyle. Gotujemy ryż, a następnie go odcedzamy. Namoczony mak i daktyle odcedzamy i mielimy maszynką do mięsa. Suszone owoce odcedzamy, a następnie siekamy. Orzechy (można je lekko uprażyć) siekamy. Przygotowany wcześniej ryż mieszamy z masą makową, suszonymi owocami i orzechami. Na koniec dodajemy miód, odrobinę soli, sok i skórkę startą z cytryny. Dokładnie mieszamy. Całość należy polać odrobiną śmietanki. Smacznego!
Zobacz: TA REKLAMA DA CI DO MYŚLENIA! W te Święta nie zapominaj o najbliższych…