Dwie osoby zmarły a 28 przebywa w szpitalu po spożyciu wędliny. Powodem jest listerioza!
Co to za choroba i jakie są jej objawy!
Epidemia listeriozy
Ogniska listeriozy pojawiły się w Stanach Zjednoczonych. Jak informują amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention [Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom] na razie nie wiadomo, które konkretnie produkty zawierały wirusa:
Wiele osób dotkniętych tą epidemią zgłasza jedzenie mięsa pokrojonego w delikatesach. Śledczy zbierają informacje, aby określić, które konkretne produkty mogą być skażone. Produkty sprzedawane w delikatesach, szczególnie te krojone lub przygotowywane w delikatesach, mogą być skażone listerią. Listeria łatwo rozprzestrzenia się wśród sprzętu delikatesowego, powierzchni, rąk i żywności.
Chłodzenie nie zabija Listerii, ale podgrzanie do wystarczająco wysokiej temperatury przed jedzeniem zabije wszelkie zarazki, które mogą znajdować się na tym mięsie.
Z tego też względu CDC zaleca nie kupować krojonych wędlin. Jeśli jednak już takie mamy, to wskazane jest podgrzewanie mięsa i wędlin, aż będą gorące tj. do ponad 70 stopni. Ponadto należy wyczyścić lodówkę, pojemniki i powierzchnie, które mogły mieć kontakt z pokrojonymi wędlinami.
Listerioza co to?
Listerioza to bakteryjna choroba zakaźna. Na zachorowanie najbardziej podatne są kobiety w ciąży, osoby powyżej 65 lat lub mające osłabiony układ odpornościowy z powodu pewnych schorzeń lub leczenia.
Objawy listeriozy zazwyczaj zaczynają się w około 2 tygodnie od spożycia zakażonego mięsa. Obejmują gorączkę, bóle mięśni i zmęczenie. bóle głowy, sztywność karku, dezorientacja, utrata równowagi lub drgawki.
W przypadku takich objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, ponieważ przebieg choroby może być bardzo ciężki a nawet prowadzić do śmierci.
źródło: cdc.gov