W lutym tego roku znany restaurator Sotirios (Sam) Panopoulos powiedział na stacji BBC, że to on wpadł na pomysł dodania do tradycyjnej pizzy ananasa. Mężczyzna nie ukrywał radości, że klientom smakuje to, co wymyślił. Żałował jednak, że nie opatentował własnej wersji przepisu.
Restaurator zmarł w czwartek w wieku 83 lat. Panopoulos odszedł w szpitalu w Londynie, w kanadyjskiej prowincji Ontario. Niedługo przed śmiercią obchodził 50. rocznicę ślubu ze swoją żoną, Christiną.
Jego wersja pizzy na tyle posmakowała klientom, że wprowadził ją na stałe do menu.
Sam Panopoulos, 83, Canadian inventor of the Hawaiian pizza has died. Our Feb 2017 intvu with him here: https://t.co/o0GCKXevri pic.twitter.com/x07Aa5CZQT
— As It Happens (@cbcasithappens) June 9, 2017
Do oryginalnej kompozycji tradycyjnej, włoskiej pizzy przyznają się również Niemcy. Uważają bowiem, że wywodzi się ona od ich słynnych tostów z szynką, serem i ananasem.
O słodkiej pizzy zrobiło się głośno, kiedy prezydent Islandii Guoni Johannesson wyraził dla niej dezaprobatę, uznając za słuszne jedynie tradycyjne dodatki. Sugerował nawet, że taka pizza powinna być zakazana. Również włoscy rolnicy umieścili hawajską na swojej czarnej liście, uważając ananasa jako niedopuszczalny składnik.
Źródło: polsatnews
kd