Jest skarbnicą witamin i minerałów, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko na Wielkanoc! Zobacz, jakie niezliczone wartości odżywcze kryje to warzywo.
Rzeżucha jest niepozorną rośliną, znaną w Polsce także pod nazwą „pieprznica”, co zawdzięcza swojemu specyficznemu posmakowi. W kuchni może być zamiennikiem soli, zapobiega wypadaniu włosów, a nawet wzmaga aktywność seksualną.
Rzeżucha jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Znajdziemy w niej następujące witaminy: A, C, K, B2, B6.
Właściwości prozdrowotne rzeżuchy:
1.Chroni przed nowotworami i jej źródłem przeciwutleniaczy pomagających zachować młodość.
2.Dzięki bogactwu witaminy K pomaga zachować zdrowe serce i zapobiega osteoporozie.
3.Rzeżucha za sprawą witaminy B2 wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Wspiera regenerację tkanek, uczestniczy w procesach przemiany materii i bierze udział w produkcji niektórych hormonów. Jest odpowiedzialna za dobry stan naczyń krwionośnych, błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego i skóry.
4.Zapobiega anemii!
Kiedy rzeżucha urośnie jej kiełki zjadamy na surowo. Świetne nadaje się do kanapek, sałatek i wszelkiego rodzaju past. Rewelacyjnie sprawdza się jako jadalny element dekoracyjny. Nadaje smak prostym potrawom, świetnie komponuje się z jajkami i majonezem.
ZOBACZ TEŻ:Jest nazywany NAPOJEM PIĘKNOŚCI i do tego pobudza 1000 razy lepiej niż KAWA!
Ta niepozorna roślina za sprawą siarki zapobiega też wypadaniu włosów, a obecna w niej lecytyna wspomaga ich porost. Wystarczy zmiksować rzeżuchę na sok, wetrzeć go w skórę głowy, a po minimum pół godziny umyć głowę. Rzeżucha jest też afrodyzjakiem, który wspiera funkcje seksualne organizmu.
Źródło:wprostzdrowie/pixabay