Marmite to brytyjska pasta o ciemnobrązowym kolorze i intensywnym zapachu, dodawana do kanapek, zup czy mielonego mięsa wołowego oraz składnik marynaty do mięsa z kurczaka. Jest to wyciąg drożdżowy, powstający jako produkt uboczny podczas warzenia piwa.
Jedni kochają, inni nienawidzą Marmite! Jednak naukowcy uważają, że wyciąg z drożdży pomaga podnieść poziom ważnego neuroprzekaźnika, który powstrzymuje komórki mózgowe przed nadmiernym pobudzeniem.
W badaniu University of York ochotnicy, którzy spożywali łyżeczkę Marmite każdego dnia przez miesiąc, wykazali 30-procentowy spadek odpowiedzi mózgu na bodźce wzrokowe w porównaniu z tymi, którzy jedli masło orzechowe.
Naukowcy uważają, że Marmite, bogaty w witaminę B12, zwiększył poziom kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) – neuroprzekaźnika, który „reguluje delikatną równowagę aktywności potrzebną do utrzymania zdrowego mózgu”.
Ostatnie badania wykazały, że GABA może pomóc także złagodzić uczucie strachu i lęku, które często pojawiają się, gdy neurony są nadmiernie stymulowane.
Anika Smith, doktorantka uczestnicząca w badaniu, powiedziała:
„Ponieważ skutki spożycia Marmite trwały około ośmiu tygodni po tym, jak uczestnicy przerwali badanie. Więc sugeruje to, że zmiany w diecie mogą mieć długotrwałe skutki dla funkcji mózgu.”
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Psychopharmacology. Każdy, kto chciałby spróbować Marmite, może ją można kupić w kilku polskich sklepach internetowych.
źródło: news.sky, wikipedia