Zbyt szybko dojrzewające awokado, które często zamienia się w zgniły owoc nie nadaje się do zjedzenia. Istnieje prosty trik, aby to się zmieniło!
Awokado w swoim składzie zawiera aż 20-30% tłuszczów (100 g owocu to blisko 220 kcal). Pomimo, że jest tłuste, to kwasy tłuszczowe zawarte w awokado dają uczucie sytości i przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu oraz zmniejszeniu masy ciała.
W połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo awokado obniża poziom „złego cholesterolu” LDL powodując jednocześnie wzrost „dobrego cholesterolu” HDL we krwi.
Dlaczego awokado jest takie cenne dla zdrowia?
Owoc ten jest skarbnicą witaminy E, a także witamin: A, B1, B3, PP, K, H, kwasu foliowego oraz kwasu pantotenowego.
Warto wiedzieć jak obchodzić się z tym owocem, które bywa dosyć „skomplikowane”. Awokado, które jest zbyt twarde i niedojrzałenie nie nadaje się do spożycia, z kolei awokado o ciemnej barwie i przesadnie miękkie świadczy o tym, że jest przedojrzałe. W efekcie szybko nam zgnije.
Oto trik jak obchodzić się z owocem, aby zachować jego świeżość na dłużej!
1.Odetnij górną część awokado (nie tnij go na długość).
2.Weź łyżeczkę i przez odciętą część weź tyle awokado, ile potrzebujesz.
3.Resztę umieść w szczelnym pojemniku.
Ze względu na to, że awokado wciąż jest otoczone skórą (nie jest obrane), pozostanie świeże i zielone na dłużej!
ZOBACZ TEŻ:BONY TURYSTYCZNE dla POLAKÓW! Sprawdź, czy otrzymasz „1000 plus” na WAKACJE!
Źródło:5minutdlazdrowia/pixabay