Kofeina może zagrażać życiu. Przekonała się o tym pewna 26-latka. Dowiedz się w jakich dawkach jej spożywanie jest szczególnie niebezpieczne.
Kofeina jest najczęściej stosowaną substancją psychoaktywną na świecie. Jest też stymulantem, który podlega najmniejszym regulacjom prawnym. Występuje w ogólnodostępnych produktach, takich jak kawa, herbata czy napoje energetyczne.
Kofeina dostępna jest także w czystej sproszkowanej formie. W Polsce w tej postaci sprzedawana jest zazwyczaj jako suplement diety. Jej główny cel to zwalczenie zmęczenia psychicznego i fizycznego oraz wzrost koncentracji.
W przypadku przyjęcia zbyt dużej ilości, lista skutków zdecydowanie się wydłuża i kończy się na przypadkach śmiertelnych. O włos od śmierci znalazła się pewna 26-latka z Wielkiej Brytanii.
Do szpitala Queen Elizabeth w Londynie trafiła niedawno 26-letnia kobieta. Na ostry dyżur dotarła ok. 3 godziny po spożyciu dwóch czubatych łyżeczek sproszkowanej kofeiny (ok. 20 gramów). Według obliczeń FDA, to tak jakby kobieta wypiła jednocześnie 50-60 filiżanek kawy. Zdaniem doktor Rebeki Harsten, która zajęła się pacjentką, taka ilość to zdecydowanie więcej niż potrzeba, by zabić człowieka.
„Spożycie 1-2 g kofeiny wykazuje znaczne działanie toksyczne. Więcej niż 5 g lub stężenie we krwi przekraczające 80 mg /l to już dawka śmiertelna” – podkreślają autorzy raportu przygotowanego na podstawie tego przypadku.
Kiedy kobieta trafiła na pogotowie, stwierdzono u niej kołatanie serca, niskie ciśnienie tętnicze i trudności w oddychaniu. Wystąpiły wymioty i nadmierne pocenie się.
Pacjentce podano kroplówkę z elektrolitami. Jej stan się jednak nie poprawiał, dlatego przeniesiono ją na oddział intensywnej terapii. Tam poddano hemodializie i podłączono pod respirator.
Kobiecie podano noradrenalinę, by zmniejszyć wpływ kofeiny na ciśnienie krwi.
„Pacjentka przeżyła,miała niewiarygodnie dużo szczęścia. Podjęte na szeroką skalę działania świadczą o ogromnej toksyczności kofeiny, która w wysokich stężeniach może zaburzać większość procesów metabolicznych w całym organizmie”- podkreślają lekarze.
Jaka jest śmiertelna dawka kofeiny?
Dzienne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 400-600 mg. Taka ilość odpowiada ok. 4 filiżankom kawy czy 10 puszkom napojów typu cola. Jednorazowa śmiertelna dawka kofeiny wynosi 150 mg kofeiny na kilogram masy ciała.
ZOBACZ TEŻ:Brakuje ci energii? Postawi cię na nogi lepiej NIŻ KUBEK KAWY! Wypróbuj tego…
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ostrzega, że jedna łyżeczka proszku odpowiada około 28 filiżankom kawy. W niektórych krajach, m.in. USA, sprzedaż sproszkowanej kofeiny w ilościach hurtowych została zakazana.
Źródło:focus.pl/pixabay