Nadeszło lato, a wraz z nim sezon na śliwki. Te fioletowe, słodkie owoce są niebywale zdrowe. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać każdego dnia!
Poznaj 10 powodów, dla których WARTO JEŚĆ CODZIENNIE GARŚĆ ŚLIWEK!
Zobacz też: Ujawniono rozmowę byłego prezydenta USA. Nikt nie mógł uwierzyć, że to powiedział
- Zawierają mnóstwo błonnika, dzięki któremu poprawiają perystaltykę jelit. Przyspieszają przemianę materii i przeciwdziałają otyłości.
- Ułatwiają wypróżnianie, możemy więc bez obaw traktować je jako naturalny lek na zaparcia.
- Pomagają w odchudzaniu i zapobiegają chorobie wieńcowej.
- W składzie śliwek znajdziemy cenny potas, który zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego.
- Obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie.
- Śliwki normalizują pracę gruczołów łojowych. Jeśli będziemy często sięgać po te owoce, nie musimy obawiać się wyprysków i krost na twarzy.
- Śliwki zawierają w swoim składzie cenne przeciwutleniacze, działają więc antynowotworowo.
- W śliwkach zawarta jest witamina K, która odpowiada za krzepliwość krwi.
- Usprawniają układ nerwowy dzięki zawartym w nich magnezowi oraz witaminie B6.
- Śliwki zawierają witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne.