Dieta bezglutenowa jest jednym z najpopularniejszych trendów ostatnich lat. Z jedzenia glutenu rezygnuje wiele osób, które tak naprawdę nie mają żadnych wskazań zdrowotnych. Jak wykazały amerykańskie badanie jest to duży błąd, całkowita rezygnacja z glutenu zwiększa bowiem o kilkanaście procent ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne przeprowadziło badania, w których wzięło udział 200 tys. badanych. Okazało się, że u osób stosujących dietę bogatą w gluten ryzyko zachorowania na cukrzycę było 13 procent mniejsze, niż u osób, które spożywały go mniej niż 4 gramy. Produkty zawierające gluten są bogate w błonnik, który odgrywa ogromną rolę w hamowaniu rozwoju cukrzycy, dlatego nie trzeba z nich rezygnować. Gluten znajduje się głównie w makaronach, pieczywie, ale może być obecny także w nabiale, słodyczach i wędlinach. Eliminacja tak dużej ilości produktów nie jest dla nas zdrowa, ponieważ rezygnując z nich, nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Źródło TVN24