Banany to jedne z popularniejszych owoców i to bez względu na porę roku. Cenimy je nie tylko za wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.
100 gram bananów to około 88-100 kcal. Banany zawierają też witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B a także magnez, fosfor i wapń. Nic więc dziwnego, że stanowią idealną przekąskę czy też bazę do wielu posiłków i dań od owsianki, poprzez pankejki, a na chlebku bananowym kończąc.
Jednak jeśli trafimy na banany z białym nalotem, powinniśmy je… umyć! Bowiem biały nalot to niebezpieczne chemikalia!
O bananach pisze Katarzyna Bosacka, która w sklepie trafiła na „pobielone” owoce. Ekspertka przypomina, że banany są pryskane całą masą pestycydów.
…tuż po ścięciu, każda kiść wrzucana jest do basenu wypełnionego konserwantami.
Dlatego też zaleca, by myć banany, lub też kupować owoce z upraw ekologicznych:
❗️Na szczęście na owocach bananów znajduje się bardzo mało pozostałości pestycydów. Wynika to z faktu, że skórka jest gruba i chroni owoc. Mimo to, warto dokładnie myć banany przed spożyciem lub kupować te ekologiczne.
Tak więc Katarzyna Bosacka uważa, że po kupieniu, banany powinniśmy umyć, następnie umyć dłonie i dopiero potem przystępować do jedzenia owoców.
Ziemniaki na kolację? Dietetyk obala popularny mit!
Wyświetl ten post na Instagramie