Awitaminoza C, której końcowym stadium jest szkorbut i która charakteryzuje się wypadaniem zębów, włosów, wybroczynami krwawymi po całym ciele – nie została nigdzie uznana za chorobę społeczną, a jej zwalczanie pozostawiono samym pacjentom.
Oprócz szkorbutu należy tu jeszcze wymienić zaćmę soczewkową, czyli kataraktę, skazę krwotoczną, plamicę krwotoczną, kruchość naczyń krwionośnych, zmiany w kościach, a mianowicie ich porowatość i łamliwość, a wreszcie alergię.
Zobacz też: DO SZPITALA pojechała pod eskortą policji! 20 minut później urodziła dziecko
Na szczęście witamina C „w towarzystwie” innych występuje w bardzo wielu produktach spożywczych. Witaminy tej dostarczą nam: bób, cebula, szczypior, chrzan surowy, cykoria, czosnek, groch, kabaczki, kalarepa, wszystkie kapusty, marchew surowa, pieprz prawdziwy, papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, agrest, brusznice, czarne jagody, cytryna, głóg, owoc dzikiej róży, gruszki, jabłka, jarzębina, jeżyny, maliny, morele, porzeczki białe, czerwone i czarne, poziomki, winogrona, wiśnie – w stanie surowym. Poza tym – nerki wołowe, wątroba cielęca, wieprzowa i wołowa, maślanka, kozie i krowie mleko oraz miód.
W razie trudności trawiennych kminek, koper, majeranek, pieprz prawdziwy, ziołowy i papryka przy produktach mięsnych i roślinnych najzupełniej wystarczą, aby dobrze strawić, a co za tym idzie wzmóc przyswajanie witaminy.
Źródło: Na podst. fragmentu książki Apteka Natury – Jadwigi Górnickiej
Źródło zdjęcia: Pixabay