Dlaczego tak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości białka (protein) w codziennej diecie? Okazuje się, że jego niedobór może istotnie wpłynąć na twoje samopoczucie, stan zdrowia, a także wygląd zewnętrzny. Twój organizm wysyła ci ważne sygnały, gdy brakuje mu białka? Jak je rozpoznać?
Jesteś głodny godzinę po zjedzeniu posiłku
Węglowodany trawią się w organizmie mniej czasu niż białka i tłuszcze. Oznacza to, że poczujesz głód w krótszym czasie, jeśli postawisz wyłącznie na węglowodany i nie zrównoważysz posiłków z większą ilością białka i tłuszczu.
Jeśli zaczniesz dzień od mleka i płatków zbożowych, poziom cukru we krwi wzrośnie, a następnie spadnie. To sprawi, że sięgniesz po więcej węglowodanów w ciągu dnia, aby znów mieć energię.
Dietetyk Mirkin zaleca spożywanie zbilansowanego posiłku z białkami, tłuszczem i węglowodanami, aby pozostać sytym przez wiele godzin. To rozkłada się na 40 procent białka, 30 procent tłuszczu i 30 procent węglowodanów na posiłek.