Poseł Jarosław Sachajko z klubu Kukiz’15 powiedział, że „trzeba umożliwić rolnikom sprzedaż żywności wytwarzanej przez nich, gdyż jest ona znacznie zdrowsza niż wytwarzana przemysłowo”.
Poseł Sachajko dwa miesiące temu złożył projekt ustawy w sprawie umożliwienia bezpośredniej sprzedaży żywności wytwarzanej przez rolników. Projekt nadal czeka na rozpatrzenie przez Komisję Ustawodawczą Sejmu.
Jak informuje interia.pl,, w konferencji prasowej w Sejmie „Żywność bezpośrednio od rolnika, a żywność przemysłowa”, zorganizowanej przez klub Kukiz’15, wzięli udział m.in, przedstawiciele Międzynarodowej Koalicji dla Obrony Polskiej Wsi (ICPP), a także rolnicy, którzy zamierzają sprzedawać przetworzoną żywność ze swojego gospodarstwa.
Proponowane przepisy umożliwiają dopuszczenie rolników do sprzedaży żywności tylko w zakresie produktów żywnościowych przetworzonych w sposób naturalny i tradycyjny, bez sztucznych i identycznych z naturalnymi dodatków, produkowanych na terenie własnego gospodarstwa rolnego. Rolnik mógłby sprzedawać żywność w miejscach, w których produkty zostały wytworzone, w miejscach zamieszkania sprzedającego lub kupującego – dodaje interia.pl.
BR