Obawiasz się, że tradycyjne płyny do mycia naczyń są szkodliwe dla zdrowia, a do tego wymagają długiego spłukiwania wodą? Świetnie trafiłaś, ponieważ zdradzamy genialną recepturę na domowy płyn do mycia naczyń?
Podstawowym zadaniem aromatów w tradycyjnych płynach do naczyń jest maskowanie zapachu właściwego dla chemicznych komponentów. W czystej postaci zapach chemikaliów może wywoływać migrenę oraz podrażnienie dróg oddechowych.
Najbardziej agresywnym komponentem, który jest używany przy produkcji płynu do mycia naczyń są anionowe środki powierzchniowo czynne. W niektórych płynach ich zawartość może wynosić nawet 15%. Składnik ten jest tani, a zarazem bardzo skuteczny w rozpuszczeniu tłuszczu.
Jednak przy kontakcie ze skórą anionowe środki mogą wywoływać reakcje alergiczne, a przy dostaniu się do organizmu osiadać na błonach komórek.
Dowiedz się, jak w prosty sposób możesz przygotować swój własny, domowy płyn do naczyń.
Jest on ekologiczny i naturalny, a co najważniejsze nie zawiera żadnych szkodliwych substancji!
Oto receptura:
Składniki, których potrzebujesz to:
500 ml gorącej wody
50g szarego mydła
50 kropli olejku pomarańczowego
15 kropli olejku miętowego
Potrzebujesz także: garnek, butelkę z dozownikiem, do której przelejesz miksturę, tarkę, łyżkę i lejek.
Mydło zetrzyj na tarce bezpośrednio do garnka, zalej wodą, a następnie postaw na gazie i gotuj na małym ogniu, aby wszystko się dokładnie rozpuściło. Następnie zdejmij z ogna i ostudź, a gdy całość ostygnie dodaj olejki eteryczne, zamieszaj i przelej do butelki.
Prawda, że proste?!
ZOBACZ TEŻ:Pilne: KORONAWIRUS DOTARŁ DO NIEMIEC! Umarła…
Źródło:naturalcarenaturalbeauty/pixabay