Najnowsze badania. To aż dwukrotnie zwiększa ryzyko zakażenia COVID-19.
Nowe badanie opublikowane na łamach „BMJ Nutrition Prevention & Health” wskazuje, jaki czynnik naraża nas na zarażenie się SARS-CoV-2 dwukrotnie bardziej. Wśród członków personelu medycznego przeprowadzono ankietę na temat stylu życia, zdrowia, stosowania leków na receptę a także suplementacji diety.
Ponadto udzielono informacji na temat długości snu oraz problemach z nim związanych, a także wypaleniu zawodowym oraz narażeniu na zakażenie koronawirusem w miejscu pracy. Jak się okazało…
niedobór snu, chroniczne zmęczenie oraz wypalenie zawodowe dwukrotnie zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz ryzyko zakażenia się SARS-COV-2. Takie wnioski zanotowano po przeprowadzeniu ankiety wśród 2884 pracowników ochrony zdrowia z Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i USA.
-Zakłócenia cyklu snu i czuwania mogą wpływać na metabolizm, odporność, a nawet zdrowie psychiczne. Z kolei brak snu może powodować, że pokarmy o dużej zawartości kalorii, zawierające więcej tłuszczu, cukru i soli, staną się dla nas bardziej atrakcyjne, zwłaszcza w okresach stresu czy trudnej pracy zmianowej. To wszystko wpływa na ogólny stan zdrowia i samopoczucie” – powiedział dr Minha Rajput-Ray, dyrektor medyczny NNEdPro Global Center for Nutrition&Health.
-Odkryliśmy, że brak snu w nocy, poważne problemy ze snem i wysoki poziom wypalenia zawodowego mogą być czynnikami ryzyka wystąpienia COVID-19 u osób najbardziej zarażonych na zakażenie SARS-Cov-2, takich jak personel medyczny” – zaznaczył lekarz.