Obecnie majonez w sklepach kosztuje od około 8 zł. za 300 mililitrowy słoik w górę. Tymczasem – szczególnie w czasie Wielkanocy – jest to niezastąpiony dodatek do sałatek czy jajek. Warto zatem zrobić majonez domowy.
Przepis na taki majonez podała Katarzyna Bosacka i zachęca do wypróbowania jej receptury:
🥚Majonez w sklepach droższy niż wódka, czas zakasać rękawy i zabrać się do kręcenia. Wyparzone jajko lub żółtko, sok z cytryny, musztarda, olej i już mamy majonez. Dużo tańszy i smaczniejszy niż ten ze sklepu. A jeśli dodać do majonezu olej szczypiorkowy, to już naprawdę jest bajka! 💚
Przepis poniżej.
Domowy majonez przepis
Katarzyna Bosacka podała przepis na majonez szczypiorkowy.
- 1 szklankę oleju podgrzewa z posiekanym szczypiorkiem i zostawia do wystudzenia
- następnie miksuje na zielony płyn
- sparzone wrzątkiem jajko rozdziela
- żółtko wrzuca do kielicha blendera, następnie dodaje musztardę oraz ocet
- do kielicha blendera na sam dół wkłada blender
- następnie dolewa trochę oleju ze szczypiorkiem
- zaczyna blendowanie na małych obrotach, następnie na wyższych i dolewa trochę oleju
- proces ten powtarza dolewając po trochu oleju
- doprawia solą, cukrem i pieprzem
- majonez jest gotowy 🙂
Przygotowanie takiego majonezu jest proste, a kosztować nas będzie co najmniej połowę mniej niż ten ze sklepu. W lodówce można go przechowywać kilka dni. Bosacka jednak zapewnia, że tak długo majonez „nie wytrzyma”, bo zostanie zjedzony!
Wyświetl ten post na Instagramie