Przedstawiamy długowieczny przepis, który można wzbogacić o dodanie składniki, które zamienią to danie w pyszny posiłek!
Ten starodawny przepis w nieco nowocześniejszej wersji sprawdzi się jako świetna alternatywa na poskromienie głodu. Przy tym nie jest pracochłonny i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie!
Podpłomyk może być najbardziej znany szczególnie babciom, które swego czasu regularnie serwowały go swoim bliskim. Niestety to danie jest w dzisiejszych czasach coraz bardziej zapomniane.
Oto przepis na podpłomyk w unowocześnionej wersji. Składniki jakich potrzebujesz to:
- 3 łyżki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki wody,
- 0,5 cebuli,
- pomidor,
- ser,
- ketchup lub doprawiony koncentrat pomidorowy.
Przygotowanie ciasta zacznij od wymieszania mąki wody i soli. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe w rozwałkowaniu. Zagniecioną masę pozostaw na kilka minut, a w międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki. Posiekaj w piórka cebulę, zetrzyj ser, pokrój w plasterki pomidora.
Ciasto w tym czasie powinno lekko urosnąć, więc posyp wtedy blat mąką, a następnie rozwałkuj na nim ciasto. Przełóż placek na suchą patelnię i podsmaż przez kilka minut, aż od spodu zrobi się lekko brązowy. Nie szkodzi, jeśli będzie wyglądał na trochę przypalony, ponieważ z tego właśnie słynie. Na górze zacznij układać dodatki, a następnie posmaruj całość sosem pomidorowym. Potem ułóż przygotowane produkty i posyp całość serem. Zaczekaj jeszcze kilka minut aż wszystko się podgrzeje, a ser się rozpuści.
Źródło:pikio/pixabay