W święta Wielkanocne na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu, który stanowi dodatek do wędlin, pieczonych mięs, kiełbasy czy jajek. Który chrzan jest najlepszy?
Najlepszy czyli taki, który jest najmniej przetworzony i „przekombinowany”. Powinien więc być przygotowany z korzenia chrzanu i różnych przypraw. Natomiast chrzan nie „potrzebuje” takich dodatków jak konserwanty, zagęstniki czy mleko w proszku.
Krakus, Społem czy Polonaise? Która z firm ma najlepszy chrzan?
Jak się okazuje, żadna z czołowych marek nie może pochwalić się dobrym składem. Również Motyl, Mosso, Rolnik czy Auchan oferują chrzan z długą litanią składników.
Składniki chrzanu w słoiczkach prześledziła Katarzyna Bosacka i wskazała na te najlepsze. Zwróciła uwagę nie tylko na krótki skład, ale też zawartość samego korzenia chrzanu, która mieści się w przedziałach od 40 do 70%.
Z jej analizy wynika, że najlepszy chrzan oferują następujące firmy i marki:
- Z babcinej spiżarni
- Runoland
- Vitapol
- Produkty klasztorne
- Naturo
- Ogródek Dziadunia
A osobom ambitnym pozostaje samodzielne przygotowanie chrzanu w domu:
Słoiczek z tartym chrzanem powinien tak naprawdę zawierać jak najwięcej korzenia chrzanu, sól, cukier (też nie za dużo), ocet, jakiś regulator kwasowości np. kwasek cytrynowy, czasem dodatek oleju i soku z cytryny. Taki produkt będzie dla nas najzdrowszy.
– zapewnia Bosacka.
Pełna analiza składów chrzanów poniżej.
>>>Magda Gessler „lepsza” niż inflacja? TYLE kosztuje jej sałatka jarzynowa!
Wyświetl ten post na Instagramie