Pomagają zapobiegać poważnym chorobom, a przy tym zachować młodość. Skutecznie zmniejszają cholesterol!
Stanowią bardzo ważny składnik każdej diety. Kwasy te zaliczane są do tzw. Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Spełniają wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych. Przede wszystkim wspomagają pracę serca i układu krążenia.
Wpływają korzystnie na wzrost poziomu we krwi „dobrego cholesterolu” (HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu” (LDH). Chronią żyły i tętnice przed miażdżycą zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jaką jeszcze rolę pełnią kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego oraz dla ośrodka wzroku i koordynacji. Podnoszą zdolność uczenia się i koncentracji!
Ponadto kwas omega-3 jest niewątpliwie zdrowy dla skóry, łagodzi objawy PMS, ogranicza choroby serca, zmniejsza ciśnienie krwi, zapobiega cukrzycy, łagodzi zapalenie stawów oraz stany zapalne kręgosłupa.
Kwasy omega 3 hamują rozwój guzów. Zapobiegają nowotworom i mogą być wykorzystywane w profilaktyce tej choroby, szczególnie dotyczy to raka gruczołu krokowego, piersi, jelita grubego. Ponadto ujędrniają skórę, wzmacniają włosy i panokcie, a także wygładzają zmarszczki.
Oto produkty, które zawierają kwas omega-3:
-olej lniany
-siemię lnianie
-olej z orzechów włoskich
-olej sojowy
-orzechy włoskie
-sardynki
-śledzie
-makrela
-tuńczyk
-dorsz atlantycki
-łosoś
-owoce morza.
ZOBACZ TEŻ:Rewolucja w SŁODKICH NAPOJACH! Od kwietnia będą…
Źródło:akademiadietetyki/pixabay