Brzmi strasznie i nieprawdopodobnie? Niestety, ale to prawda. Uczeni uważają, że w ciągu 30 lat dzisiejsze uprawy kakaowców mogą praktycznie przestać istnieć, a co za tym idzie – wszystko, co z nasion kakaowca powstaje. Być może będziemy przez to musieli pożegnać czekoladę.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zwracają uwagę na coraz mocniejsze zmiany klimatu. Według nich, dalsze podwyższanie średnich temperatur może nas doprowadzić do sytuacji, w której uprawa kakaowca stanie się niemożliwa.
Kakaowce rosną tylko w wąskiej, przyrównikowej strefie lasów deszczowych. Mniej-więcej w pasie 20 stopni na północ i południe od niego. Deszcz, wilgotność i temperatura muszą być stałe, kakaowiec to trudna i wymagająca do uprawy roślina. Obecnie ponad połowa produkcji nasion kakaowca pochodzi z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej.
Jeśli do 2050 roku średnia temperatura wzrośnie o 2,1 stopnia Celsjusza, to kakaowiec zniknie ze strefy równikowej. Jeśli popyt na czekoladę się zwiększy – a zapewne tak będzie – to braki tego produktu będą jeszcze bardziej odczuwalne, a ceny znacznie wzrosną.
Kolejna sprawa, która prowadzi w długiej perspektywie do spadku produkcji, to prymitywne metody uprawy stosowane przez producentów. 90% produkcji pochodzi dziś od małych dostawców, którzy nie mają odpowiednich środków, aby swoje uprawy unowocześniać i tym samym zapobiegać spadkowi produktywności.
Teoretycznie można spróbować uprawy tej rośliny w innych szerokościach geograficznych, ale istnieją obawy, że to poważnie zaburzy tamtejsze ekosystemy. Dlatego naukowcy pracują już nad zmianą DNA kakaowca, aby stał się bardziej wytrzymały na wzrastające temperatury i zmiany klimatu. To obniżyłoby także koszty produkcji.
Czy wysiłki uczonych przyniosą właściwy rezultat? I jaki będzie smak i wartość takich modyfikowanych genetycznie nasion kakaowca? Czy nasze wnuki i prawnuki nie będą znały smaku czekolady? To brzmi jak wizja z koszmaru, ale zmieniający się klimat może nas postawić przed koniecznością zmiany nawyków żywieniowych. Bo inżynieria genetyczna niekoniecznie wyjdzie nam na dobre.
o2.pl