Wiele osób, pamiętając czasy żmudnego mielenia czy też ucierania maku, chętnie kupuje gotowe masy makowe.
W tym roku za masę makową w puszcze (średnio o masie 850 gram) zapłacimy około 10 złotych. Cena nie wydaje się więc wygórowana. Jednak możemy przeżyć szok, gdy sprawdzimy, ile maku jest w takiej masie makowej.
Gdy sami przygotowujemy mak w domu, to taka masa również nie zawiera 100% maku. Dodajemy przecież cukier, miód czy bakalie. Jednak w gotowych masach makowych, głównego składnika jest naprawdę niewiele.
Jak się okazuje, w gotowej masie makowej w puszce, samego maku jest tylko od 21 do 23%. Jeśli chodzi o dominujące składniki, to jest to… woda i cukier! A tego drugiego jest naprawdę sporo. W standardowym opakowaniu znajdziemy co najmniej 34 łyżeczki cukru.
Pojawia się też syrop glukozowo-fruktozowy, mąka lub kaszka, czy konserwanty – a zatem składniki, których sami nie dodalibyśmy do maku. Jeśli chodzi o bakalie, to jest ich – w zależności od firmy – od 6 do 12%.
Tak więc gotowe masy makowe w puszkach nie wypadają najlepiej. Jeśli jednak już taką kupimy, to nazbyt słodką masę możemy „rozcieńczyć” dodając do niej starte na tarce kwaskowe jabłka. Warto też dodać więcej bakalii, by masa zyskała wyrazistości.
Jeśli jednak zdecydujemy się sami przygotować masę makową, niekoniecznie musimy spędzać godziny w kuchni. Obecnie można kupić też zmielony mak w torebce – jego przygotowanie jest szybkie i to my sami decydujemy o ilości cukru oraz innych dodatków.
>>>Gotowa masa makowa w puszce. Która jest najlepsza?
Wyświetl ten post na Instagramie