PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI TO PROBLEM WIELU POLAKÓW. BARDZO CZĘSTO DOPADA OSOBY, KTÓRE NADUŻYWAJĄ ALKOHOLU – NIE JEST TO JEDNAK REGUŁĄ. PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI U CHORYCH Z NADCZYNNOŚCIĄ PRZYTARCZYC, Z POURAZOWYM LUB POOPERACYJNYM USZKODZENIEM PRZEWODU TRZUSTKOWEGO, Z RAKIEM TRZUSTKI. JEŚLI TY RÓWNIEŻ BORYKASZ SIĘ Z TYM SCHORZENIEM, POD ŻADNYM POZOREM NIE JEDZ NIŻEJ WYMIENIONYCH PRODUKTÓW.
PRODUKTY ZABRONIONE:
Pieczywo i produkty mączne: świeży chleb, chleb razowy, graham, torty, pączki, faworki, placki smażone, kasza gryczana.
Mięso i ryby: mięsa tłuste, ryby tłuste (węgorz, łosoś, śledź, makrela, sardynki), ryby solone i wędzone, wędzony drób, dziczyzna. Nie wolno jeść konserw rybnych i mięsnych, pasztetów,
kaszanki, salcesonu.
Mleko i nabiał: mleko pełne, kwaśna śmietana (słodka 12% śmietana – tak), sery topione, jaja na twardo, sadzone, w majonezie. Dozwolony jest kefir….czytaj dalej