Odpowiedni poziom żelaza we krwi jest niezbędny do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Wcale nie musisz jeść mięsa, żeby swojemu organizmowi dostarczyć dawkę tego ważnego mikroelementu.
Żelazo pełni rolę zabezpieczającą. Jest magazynowane przede wszystkim w wątrobie i jeśli organizm straci dużo krwi, zapas żelaza jest wykorzystywany do wytworzenia nowej hemoglobiny. To właśnie w hemoglobinie jest najwięcej tego składnika (około 70%).
Dowiedz się, które produkty są najbardziej bogate w żelazo oraz które z nich przyswajamy w największym stopniu.
Oto produkty, które są najbardziej bogate w żelazo.
- żółtko jaj
- natka pietruszki
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja, wszelkie kiełki)
- nasiona i ziarna ( dynia, słonecznik, siemię lniane, mak, sezam)
- produkty zbożowe np. chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, chleb żytni razowy
- owoce (maliny, awokado, poziomki, porzeczki)
- orzechy, migdały
- czerwone mięso
- czerwone i zielone warzywa ( najwięcej żelaza mają brokuły i organizm przyswaja je z tych warzyw najefektywniej)
- wątróbka wieprzowa i wątróbka z kurczaka
- mleko i produkty mleczne
- ryby, owoce morza
- owoce suszone: morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki, jabłka
- czerwone wino
Jakie są objawy niedoboru żelaza w organizmie?
Bezpośrednim skutkiem w tym przypadku staje się anemia, a jej cechy charakterystyczne to:
-zmęczenie
-bladość cery
-pogorszony stanu włosów i paznokci
-ospałość
-zawroty głowy
-problemy z pamięcią i koncentracją
-obniżony nastój, który może prowadzić nawet do depresji
-kołatanie serca.
ZOBACZ TEŻ:Ten ssak się NIE poci! Jeśli znasz odpowiedź mógłbyś wygrać milion złotych!
Źródło:abczdrowie/pixabay