Ludzie borykający się z nowotworami starają się szukać pomocy wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Począwszy od specjalistów, po zabiegi, na diecie kończąc. Lekarze są zgodni, że w diecie osób chorych na raka powinny znaleźć się orzechy.
Dr Temidayo Fadelu z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie wraz ze swym zespołem przeprowadził badania kliniczne, w których uczestniczyło 826 chorych z rakiem jelita grubego w trzecie stadium. To dość zaawansowany etap choroby, w którym nie ma jeszcze odległych przerzutów, ale są zajęte okoliczne węzły chłonne.
Każdy pacjent, który przeszedł operację usunięcia nowotworu i u którego wszczęto chemioterapię był przez kolejne lata obserwowany przez specjalistów. Wyniki były zaskakujące. Badacze dowiedli, że osób które spożywały 60 gram orzechów drzewnych tygodniowo mieli znacznie większą odporność od reszty uczestników badania. Byli o 42 procent mniej narażeni na powtórne zachorowanie na raka, a także ryzyko zgonu było o 57 procent mniejsze niż u pozostałych osób.
Źródło: Facebook
Zobacz też: W 2020 będziemy zarabiać więcej? Rząd proponuje sporą podwyżkę płacy minimalnej