Dieta współczesnego człowieka często uboga jest w witaminy, dlatego posiłkujemy się suplementami. We wszystkim trzeba mieć jednak umiar, bo zdarza się, że zażywając kilka preparatów, spożywając żywność funkcjonalną (choćby soki czy cukierki z witaminami, odżywki itp.) możemy znacznie przekroczyć zalecane zapotrzebowanie na witaminy.
Niestety nie jest to bez znaczenia. Nadmiar witamin D, A, E, i K może zaszkodzić naszemu zdrowiu – negatywne skutki przedawkowania przedstawiamy na poniższej infografice.
Aby uniknąć przekroczenia norm dotyczących witamin, najlepiej zadbać o zbilansowaną dietę i witaminy dostarczać organizmowi w sposób naturalny:
- Dobrym źródłem witaminy D są ryby: łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne) oraz tran. Ważnymi źródłami tej witaminy jest także wątroba, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby.
- Witaminę A znajdziemy w tranie, podrobach, ziemniakach i marchewce, jarmużu, szpinaku czy dyni.
- Do naturalnych źródeł witaminy E należą: nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, oleje, pomidory, botwina, suszone morele i szpinak.
- Witamina K występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak brokuły, seler, rzepa, szpinak, ogórek, mniszek lekarski, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.
ms, źródło: pap, wikipedia, fot. pixabay