Wigilię mamy już za sobą. Warto jednak poznać najzdrowsze potrawy wigilijne. Które z nich najlepiej spożyć?
Jak wiadomo Wigilię 2020 mamy już za sobą. Pomimo wszystko warto jednak zapoznać się, które to najzdrowsze potrawy wigilijne. Na ten temat wypowiedział się pewien znany dietetyk.
Jak możemy zauważyć na stole wigilijnym zawsze pojawia się wiele potraw. Od barszczu, aż po pierogi czy nawet słodycze.
Najzdrowsze potrawy wigilijne to według dietetyk np. barszcz czerwony.
Ideał sam w sobie, pod warunkiem, że przygotujemy zakwas samodzielnie z prawdziwych buraków, a barszcz ugotujemy na dużej ilości włoszczyzny, a nie będziemy korzystać z kupnego koncentratu
-powiedziała dietetyk Justyna Walerowska-Madej.
Kolejnym zdrowym daniem jest także karp.
Jest dość dietetyczny, zalicza się go do ryb średnio tłustych, zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz dużą ilość witamin z grupy B
-mówiła dietetyk.
Również śledź zalicza się do bardzo zdrowych dań.
To pewnego rodzaju fenomen – śledź jest rybą morską, nie tylko zawiera pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B, oraz A, E i D3, ale bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, głównie tych najbardziej pożądanych, czyli z grupy omega-3
-dodała ekspertka.
Zdrowy jest także kompot z suszu.
Dobry kompot z suszu, jeśli będzie zawierał korzenne przyprawy, np. goździki czy cynamon, będzie naturalnie słodki, a także będzie działał kojąco na przemęczony trawieniem układ pokarmowy
-podkreśliła ekspertka.
Bardzo zdrowym daniem jest również ryba po grecku.
To danie bardzo fit, pod warunkiem, że użyjemy dobrej ryby, najlepiej morskiej, np. soli czy dorsza i nie przygotujemy jej w panierce na głębokim oleju
-puentowała dietetyk.
Co sądzicie na temat tych potraw? Mieliście je podczas Wigilii?