Ten nabiał jest uważany za najlepszy gatunkowo nabiał, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalny przez ludzki organizm! Dowiedz się, o jaki produkt chodzi i jego niezmierzone korzyści na nasze zdrowie!
Udowodniono, że nabiał ten można podawać niemowlakom już od 4 miesiąca życia. Produkt ten nie zawiera w sobie laktoglobulin charakterystycznych dla mleka krowiego, które są powodem nietolerancji.
Mleko kozie jest podobne w swoim składzie do mleka krowiego, jednak różni się od niego dużo większą zawartością witamin i soli mineralnych. Posiada mniejszą o 1/3 zawartość laktozy, dzięki czemu jest idealne dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Ponadto mleko kozie jest zalecane dla osób cierpiących na zaburzenia pracy jelit, problemy naczyniowo- wieńcowe oraz kamicę żółciową.
Najwięcej właściwości ma mleko pełnotłuste. Mleko kozie jest o wiele zdrowsze od mleka krowiego, ponieważ zawiera więcej wapnia, potasu i fosforu. Spożycie zaledwie 100g pełnotłustego sera koziego zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń. Mleko kozie to także skarbnica witamin z grupy A, B, PP i C.
Ostatnie badania przeprowadzone przez polskich naukowców sugerują, że zawarty w kozim mleku kwas arachidonowy wykazuje właściwości stopujące namnażanie się komórek nowotworowych gruczołów piersiowych, żołądka jelita grubego, nerek oraz płuc.
ZOBACZ TEŻ:Tadla ostro o Holeckiej: “Nie wie, co to kręgosłup moralny”
Pamiętajmy, że mleko kozie to także cieniony kosmetyk. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, takich jak m in: kwas linolowy wykorzystuje się je do pielęgnacji skóry oraz włosów. Wykazie znaczne działanie nawilżające oraz stymuluje procesy regeneracyjne naskórka.
ZOBACZ TEŻ:Pijesz KAWĘ rano? TO dzieje się w Twoim organizmie
Źródło:abczdrowie/pixabay