Znamy i odżywiamy się nimi od wieków. Czy dostatecznie doceniamy ich wartości odżywcze. To niepozorne warzywo jest fabryką siły!
Istniało kiedyś przekonanie, że ziemniaki są produktem niezdrowym, tuczącym i nie powinny znajdować się w diecie. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie.
W rzeczywistości ziemniaki wcale nie są tuczące i nie wpływają negatywnie na sylwetkę.
1.Ziemniaki są niskokaloryczne.100 g ziemniaków to około 50-70 kcal, dla porównania wartość energetyczna jabłka wynosi 54 kcal.
2.Są fabryką siły. Ziemniaki to warzywa skrobiowe. Skrobia to węglowodan złożony, który stanowi bardzo dobre źródło energii. W naszym organizmie stopniowo i równomiernie rozkłada się ona na glukozę – paliwo dla naszych komórek. Dzięki temu przez dłuższy czas czujemy się syci.
3.Są lekkstrawne. To za sprawą skrobi, która podczas obróbki termicznej pęcznieje, rozpada się i powstaje wtedy lekkostrawny kleik skrobiowy.
4.Są źródłem błonnika. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej dając uczucie sytości, stabilizuje poziom glukozy we krwi i obniża poziom cholesterou.
5.Są alkaiczne, zasadowe. Pomagają w utrzymaniu odpowiedniego ph w organiźmie.
6.Ziemniaki zawierają sporą ilość witaminy C (11-28 mg w 100 g). Są skarbnicą witamin z grupy: B (B1, B2, B3, B6), K, H i PP.
ZOBACZ TEŻ:Magda Gessler o szczepionce na koronawirusa. „To czyjś plan na ludzkość”
Źródło:ammniam/pixabay