Zbilansowane posiłki powinny być bogate w magnez! Dowiedz się, jak szybko możesz uzupełnić organizm w ten ważny pierwiastek!
Oto produkty bogate w magnez:
1.Warzywa liściaste np. szpinak, jarmuż, rukola to nieocenione źródło magnezu. Już 100 g szpinaku zagwarantuje 25% dziennego zapotrzebowania na magnez.
2.Natka pietruszki, koper i seler naciowy. 200 g pietruszki zawiera około 100 mg magnezu.
3.Awokado -140 g gwarantuje około 10% codziennej dawki.
4.Banany (200 g) spełniają około 16% zapotrzebowania. Mimo wysokiego poziomu cukru mogą więc stanowić dobre uzupełnienie i urozmaicenie diety magnezowej.
5.Orzechy, kakao i gorzka czekolada wspomagają pracę mózgu. Dzieje się tak właśnie dlatego, że mają wysoki poziom magnezu, który pozytywnie wpływa na pamięć, koncentrację i zdolności uczenia się.
6.Migdały, pistacje, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, pestki dyni
7.Suszone figi
8.Wśród nabiału najlepsze będą jogurty naturalne, maślanki i kefiry oraz odtłuszczone, białe sery.
9.Płatki owsiane, otręby, kasza. Kasza jęczmienna i gryczana czy quinoa (komosa ryżowa) są bardzo bogate w magnez. Podobnie jedna torebka (100 g) brązowego ryżu zapewnia około 19% dziennego zapotrzebowania.
Dietę magnezową dobrze jest uzupełniać także o wodę mineralną o podwyższonym poziomie magnezu.
ZOBACZ TEŻ:Kobieta w wieku 25 lat PRZESZŁA CICHĄ MENOPAUZĘ! Teraz jej ciało jest już nawet niezdolne do…
Co „wypłukuje magnez” z organizmu?
W dużej mierze przyczynia się do tego nadmierne picie herbaty, kawy czy napojów gazowanych. Ponadto cukry w diecie i zbyt wielka ilość tłuszczy nasyconych utrudniają przyswajanie magnezu.
Źródło:Instagram/dopellherz.pl
Źródło zdjęcia:pixabay