Sałatka jarzynowa to klasyk jeśli chodzi o różne przyjęcia oraz święta. Nic więc dziwnego, że ta właśnie sałatka znalazła się w wielkanocnej ofercie lokalu „Słodki Słony” jak prowadzi Magda Gessler i Lara Gessler.
Magda Gessler swoim klientom proponuje składanie zamówień na różne wypieki i dania na słono. W ofercie jest babka drożdżowa, sernik, różne rodzaje mazurków, torty, ale też żurek, śledzie i sałatka jarzynowa.
Ceny nie należą do najniższych. Czyżby w tym roku Magda przebiła nawet inflację? Przejrzyjmy składniki!
Ile kosztuje sałatka jarzynowa przygotowana w domu?
Klasyczną sałatkę jarzynową przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Dodajemy też cebulę i jabłka. Te wszystkie składniki kosztują około 3-4 zł. za kilogram.
Następnie jajka (1-1,5 zł. za sztukę), groszek konserwowy (2-3 zł. puszka), ogórki kiszone i/lub konserwowe (ok. 10 zł. za słoik). Doprawiamy majonezem (ok. 8 zł. za 300 ml.), solą i pieprzem.
Tym samym za około 20 zł. przygotujemy dużą miskę sałatki.
>>>Kupujesz superfoods? Oto najlepsze polskie zamienniki!
Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler – cena
Natomiast u Magdy Gessler za sałatkę jarzynową w słoiku 900 ml. zapłacimy 60 zł. Czy to drogo?
Biorąc pod uwagę koszty pracy i przygotowanie produktu, cena nie wydaje się przesadzona. Wielu ludzi również nie ma czasu bądź ochoty na żmudne krojenie warzyw. Jest to więc dobra opcja dla takich osób.
Warto też zauważyć, że w podawanym przez siebie przepisie, Gessler zaleca też dodanie grzybków marynowanych w occie. To z pewnością też podraża tę potrawę, bo za 300 ml. słoiczek grzybków trzeba zapłacić ok 14 zł.
Sałatka jarzynowa Magda Gessler – przepis
Ci zaś, którzy nie chcą płacić 60 zł. za słoik sałatki, pozostaje samodzielne przygotowanie. Na swoim youtubowym kanale Magda podaje przepis na tę potrawę. Oto on:
„Przepis na sałatkę jarzynową.
Składniki:
– ogórki kiszone
– grzybki kurki lub gąski marynowane w occie
– jabłka
– jaja na twardo
– seler
– pietruszka korzeń
– marchewka
– ziemniaki
– groszek konserwowy
– cebula
– majonez
– odrobina musztardy
– sól, pieprz, cukier
Ziemniaki gotujemy w łupinkach, marchew, seler i pietruszkę obrane. Następnie wszystkie składniki kroimy w równą kostkę. Dodajemy nasz wcześniej zrobiony majonez, groszek i doprawiamy , wszystko mieszamy.”