Kupujesz superfoods? Oto najlepsze polskie zamienniki!

Superfoods to naturalne produkty spożywcze, które są bogate w składniki odżywcze, witaminy czy minerały. Jest to więc żywność o szczególnie korzystnym działaniu na nasz organizm.

Termin superfoods jest stosunkowo młody, bo po raz pierwszy użył go Aaron Moss w 1998 roku. Od tego czasu ten termin zrobił zawrotną karierę, szczególnie że coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania.

Do superfoods należą między innymi nasiona chia, jagody goi czy komosa ryżowa. Część z tych produktów nie należy do najtańszych, możemy jednak stosować polskie odpowiedniki.

 

Jakie są polskie superfoods?

 

żurawina; zdjęcie ilustracyjne – pixabay

 

O zamiennikach super-produktów pisze Katarzyna Bosacka. Polskie superfoods to:

 

Zamiast nasion chia → siemię lniane

 

Siemię lnianie jest źródłem kwasów omeg-3, zawiera też sporo błonnika. Siemię lniane znajduje zastosowanie przy różnych chorobach układu trawiennego. Warto wówczas jeść „kisiel” z namoczonych nasion lub też przygotować taki kiseil po ich zmieleniu.

 

Zamiast jagód goji → żurawina lub aronia

 

Żurawina i aronia mają właściwości przeciwzapalne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Zawierają witaminę C oraz beta-karoten.

Te polskie owoce maja też sole mineralne – cynk, żelazo, magnes czy fosfor.

 

Zamiast spiruliny → jarmuż

 

Jarmuż ro roślina przypominająca kapustę. Zawiera chlorofil, luteinę oraz sulforafan. Jest bogaty w witaminę C i K.

 

Zamiast orzechów macadamia → orzechy włoskie

 

Orzechy włoskie to bogactwo składników odżywczych. Zawierają kwasy omega-3, białko, błonnik, kwas foliowy, magnez i fosfor. Dodatkowo w orzechach znajdziemy antyoksydanty: selen, polifenole i witaminę E.

 

Zamiast quinoa → kasza jaglana

 

Kasza jaglana powstaje z prosa, jest więc bezglutenowa. To produkt o właściwościach zasadowych, przeciwdziała więc zakwaszeniu organizmu. Dostarcza nam żelazo, wapń, fosfor, potas, lecytynę oraz krzem. Zawiera też beta-karoten  witaminy z grupy B.

 

Poza tym produktami, polskie superfoods to także miód, nasiona dyni, truskawki, rokitnik czy… natka pietruszki.

 

>>>Oto 20 błędów w ODCHUDZANIU! Czy popełniasz któryś z nich?

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Komentarze