Przedstawiamy najlepsze soki antynowotworowe, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej.
Niestety żaden pojedynczy składnik pokarmowy czy produkt spożywczy nie może zapewnić nam gwarancji przed zachorowaniem i całkowitą ochronę przed rakiem. Istnieją jednak takie, które potrafią w znacznym stopniu ograniczyć zachorowanie na tę chorobę.
Wciąż pojawiają się nowe badania, które dowodzą, że dieta bogata w warzywa i owoce, ziarna i pokarmy roślinne pomaga w znacznym stopniu zminimalizować ryzyko zachorowań na wiele typów nowotworów.
Owoce posiadają najwięcej cennych właściwości antyrakowych, dlatego w profilaktyce przeciwnowotworowej warto na nie postawić!
Poniżej przedstawiamy TOP 5 najlepszych soków antynowotworowych:
1.Sok z owoców jagody Goji. Wielu ekspertów żywieniowych twierdzi, że jagody Goji to najzdrowsze pożywienie na świecie.
Jagody Goji są silnym przeciwutleniaczami, dlatego opóźniają procesy starzenia i chronią przed atakami wolnych rodników. Jagody Goji zawierają cenne mikro i makroelementy, witaminy B, C, E, ważny w profilaktyce raka selen, magnez, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyrakowe wtórne substancje roślinne.
Badacze mają nadzieję, że związek pozyskany z owoców Goji może blokować cykl komórkowy wielu komórek nowotworowych (w tym raka prostaty, raka okrężnicy, raka żołądka, raka piersi i raka wątroby). Sok z Goji wmacnia wzrok i działa antystresowo. W naturalny sposób pobudza ogranizm do wytwarzania hormonu szczęścia- serotoniny.
2.Sok z granatu. Sok z granatu zawiera cenne ilości witamin C, E i B5, węglowodanów, a ponadto jest źródłem magnezu, fosoru i potasu oraz flawonoidów i garbników. Sok doskonale chroni komórki organizmu, opóźniając procesy starzenia się. U kobiet łagodzi on objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy, a u mężczyzn – przeciwdziała problemom z erekcją.
Według naukowców spożywanie owoców granatu może zmniejszyć ryzyko raka piersi. Zespół badawczy z Ohio State University odkrył, iż substancje chemiczne znajdujące się w owocu, odgrywają kluczową rolę w hamowaniu rozwoju wspomnianego nowotworu. Substancje chemiczne zwane elagotaninami blokują produkcje estrogenu, który wspomaga rozwój komórek nowotworowych.
3.Sok z buraka. Buraki oczyszczają krew i działają bakteriobójczo. Burak pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek- co jest szczególnie ważne dla osób poddających się chemioterapii.
Z kolei betanina zawarta w buraku przyczynia się do prawidłowego działania wątroby i żołądka. Pamiętajmy też, że buraki posiadają dużą zawartość kwasu foliowego, który jest czynnikiem antyanemicznym.Warto zaznaczyć, że sok z buraka jest stosunkowo niskokaloryczny.100 g czystego soku to tylko 45 kcal. Natomiast wysoka zawartość błonnika sprawia, że dłużej mamy uczucie sytości.
4.Sok z żurawiny. Według badaczy właściwości z ekstraktu z żurawiny mogą zapobiegać zmianom nowotworowym w jelicie grubym. Flawonoidy zawarte w owocach przyczyniają się do prawidłowego działania układu krążenia i układu moczowego. Wysoka kwasowość żurawiny pomaga utrzymać prawidłowe pH układu moczowego. Sok z żurawiny cechuje się wysoko biodostępnością.
5.Sok z rokitnika. Owoce rokitnika to bogate źródło B-karoten i flawonoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają, że substancje zawarte w rokitniku wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu. Obecnie w wielu rosyjskich szpitalach olej rokitnikowy stosuje się wspomagająco podczas leczenia wrzodów. Ponadto olej z rokitnika stosowany na skórę, w znacznym stopniu ją nawilża oraz uelastycznia, a tym samym redukuje niewielkie zmarszczki.
Gdzie kupić sok?
Produkty te są dostępne w stacjonarnych oraz internetowych aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
ZOBACZ TEŻ:GENIALNE TRIKI na poprawę WZROKU przed komputerem!
Źródło:ekamedica,poradnikzdrowie/pixabay