Zapewne każdy z nas miał do czynienia z frytkami z McDonalds! Czy jednak zdajemy sobie sprawę jak powstają frytki z popularnej na całym świecie restauracji?
Jedzenie z Mc’Donald jej znane na całej kuli ziemskiej i z pewnością nie jest dla nas zaskoczeniem, że jedzenie produkowane na tak wysoką skalę może nie być przygotowywane „w zdrowy i staranny sposób”. Tak właśnie jest! Przemysł jest na tyle silny, a zaspokojenie potrzeb klienta tak wysokie, że frytki i jakiekolwiek inne przekąski z tego miejsca powstają masowo w fabrykach!
W rzeczywistości, hale produkcyjne tej sieci są raczej pustawe, a naszym frytkom dokładnie przyglądają się co najwyżej roboty.
Całkowita mechanizacja tworzenia frytek z Mc’Donald sprawia, że ten proces jest wręcz odrzucający. Ziemniaki są zbierane, obierane i myte przez maszynę. Dopiero na tym etapie pojawiają się pracownicy, którzy na szybko przebierają kartofle jadące na taśmie.
ZOBACZ TEŻ:BAGATELIZUJESZ TĘ CZYNNOŚĆ? Odtruwa jelito grube i zmniejsza zgagę!
Maszyna cały czas obrabia fytki! Krojone, następne polewane wodą z cukrem, a potem pirofosforanem sodu sprawiają, że nie sinieją!
Następnie są gotowane, mrożone i pakowane. Teraz już można wysyłać je do poszczególnych punktów restauracyjnych. Niestety, im dłużej przygląda się temu procesowi, tym mniej apetyczny się on wydaje.
Źródło:lelum.pl
Źródło zdjęcia:YouTube
Źródło nagrania:YouTube