Poszukujesz ciasta z kremem, które nie wymaga zbytniego wysiłku w przygotowaniu, a przy tym będzie pysze i niezbyt słodkie?! Dobrze trafiłaś! Przedstawiamy przepyszne ciasto, które wyjdzie każdemu!
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone oraz konfiturami jagodowymi, to przekładaniec, który w połączeniu wszystkich tych składników smakuje po prostu wyśmienicie.
Dziś na rynku mamy niezliczone propozycje gotowych ciast. Oczywiście ciasto czekoladowe możemy samodzielnie wykonać w domu, ale jeśli chcemy zaoszczędzić czas możemy sięgnąć po gotową opcję ciasta w proszku. Przykładowo może to być Dr. Oetker ciasto czekoladowe XXL.
Zaczynamy od przygotowania ciasta zgodnie z zaleceniami producenta.
Przygotowanie kremu:
- Serek mascarpone-1 opakowanie 250g
- Śmietana kremówka- 500 mililitrów
- 3 łyżki cukru (wedle uznania)
Do ciasta dodatkowo potrzebujemy:
- konfitura jagodowa lub porzeczkowa,
- 2 dojrzałe banany
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 4 łyżki mleka.
Mleko umieść w rondelku i zagotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokrojoną drobno czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Gorącą polewą polewamy gotowe już ciasto.
Jak przygotować krem?
Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę i dodajemy trochę cukru. Podczas miksowania, kiedy widzimy, że śmietanka zgęstniała stopniowo dodajemy mascarpone cały czas miksując. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na około 30 min.
W tym czasie kiedy ciasto jest upieczone, po jego wystygnięciu kroimy je na pół. Dolną warstwę smarujemy konfiturami jagodowymi lub porzeczkowymi i na to układamy cienkie plasterki bananów. Następnie wykładamy cały krem i przkrywamy drugą częścią ciasta. Na koniec dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!
ZOBACZ TEŻ:Naukowcy ujawnili ile czasu może przetrwać koronawirus na MASECZKACH!
Źródło zdjęcia:pixabay