Czekolada to popularna słodycz, którą można wykorzystywać na wiele sposobów. Mamy czekoladę białą, z orzechami, gorącą, a teraz i tęczową!
Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu stworzyli czekoladki, które mienią się kolorami tęczy. Co ciekawe, nie ma w nich jednak żadnego barwnika. To oznacza, że tęczowy kolor czekoladek to efekt jedynie odpowiedniego ukształtowania powierzchni. Autorzy tęczowych czekoladek złożyli już wniosek o przyznanie patentu.
Tęczowe czekoladki były wynikiem zupełnego przypadku. Podczas swobodnej rozmowy na korytarzu Politechniki naukowcy rozmawiali o czekoladzie i czy nie udałoby się stworzyć bez barwników stworzyć efekt tęczy. Pierwsze próby, rzecz jasna, miały miejsce nie w laboratoriach, ale w kuchni.
Jak czytamy na portalu „Kopalnia Wiedzy”: „Naukowcy najpierw wpadli na pomysł jadalnych powłok ze złota i tlenku tytanu. W zależności od grubości tytanowej warstwy, na gorzkiej czekoladzie widać było złociste albo ciemnoniebieskie barwy. Ostatecznie trio odrzuciło jednak to rozwiązanie, bo proces produkcyjny był zbyt skomplikowany, a powlekanie czekolady, w przypadku której temperatura topnienia wynosi ok. 31°C, okazało się trudne i czasochłonne”.
ZOBACZ: Uwielbiasz czekoladę? Mamy dobre wieści! Ten rodzaj możesz jeść BEZ OBAW
Ostatecznie ich czekoladowy eksperyment się powiódł! I co ważne czekoladowi naukowcy już złożyli wniosek o przyznanie patentu i prowadzą rozmowy z producentami słodkości. W przyszłością nawet planują założenie swojej firmy. A Wy chcielibyście zakosztować taką tęczową czekoladę? Koniecznie podzielcie się opiniami w komentarzach. Mamy nadzieję, że ta czekolada nie ma nic wspólnego z polityką.
Źródło: Kopalnia Wiedzy.pl