Raport polskich uczonych ma pomóc konsumentom w wyborze zdrowego, bezpiecznego pożywienia.
Projekt FoodRentgen został zainicjowany przez naukowców skupionych w najlepszych polskich instytutach i laboratoriach zajmujących się badaniem żywności, toksykologią i rolnictwem. Jego podstawowym celem jest zahamowanie trendu wypierania produktów lepszych jakościowo przez gorsze.
Aby tego dokonać uczestnicy projektu chcą dostarczyć konsumentom rzetelne źródło wiedzy nt. składu żywności dostępnej w polskich sklepach. Na pierwszy ogień wybrali płatki śniadaniowe – popularny element posiłków, przez nas kojarzony zazwyczaj bezrefleksyjnie ze „zdrowym” jedzeniem.
Uczeni wzięli pod uwagę 197 produktów 37 producentów, dostępnych na polskim rynku. Do etapu badań laboratoryjnych zakwalifikowali 20 różnych płatków śniadaniowych. W połowie z nich wykryto obecność pestycydów! Rekordowe płatki miały ich w składzie aż 12 rodzajów! Na szczęście dla nas – stężenie tych w żadnym wypadku nie przekroczyło 50% dopuszczalnej normy.
Ale nie tylko to zbadali uczeni. Wzięli także pod uwagę ilość cukru w oferowanych nam produktach śniadaniowych i tutaj wyniki nie są optymistyczne. 84% z nich zawiera w swym składzie substancje słodzące, a ponad połowa z tej liczby zawiera ich nawet 3 lub więcej! Rekordowe płatki były dosłodzone aż 7 różnymi substancjami. Ogółem zidentyfikowano 15 użytych substancji słodzących i każda z nich jest odradzana przez dietetyków jako powodująca otyłość i cukrzycę. To jednak, w przeciwieństwie do zawartości pestycydów możemy odkryć sami – informacje na ten temat znajdziemy na etykietach produktów.
Autorzy raportu zaznaczają, że jest w pełni niezależny i powstał ze środków własnych. Aby sfinansować kolejne badania potrzebują wsparcia konsumentów, które można wyrazić poprzez kupno pełnej wersji przygotowanego przez nich raportu. Wszystkich zainteresowanych akcją zachęcamy do odwiedzenia jej witryny internetowej: www.foodrentgen.eu
Biznes.interia.pl/foodrentgen.eu