Olej kokosowy to hit ostatnich czasów, takie super food promowane przez sławnych ludzi tego świata, jako coś niezwykłe zdrowego.
Olej kokosowy ma zastosowanie w kuchni np. do smażenia mięsa, naleśników itp. oraz w celach kosmetycznych. Wyrabiany jest z kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, a co za tym idzie powinien być zdrowszy niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Tymczasem najnowsze badania Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego pokazują coś zupełnie innego.Naukowcy twierdzą, że olej kokosowy jest tak samo niezdrowy jak tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Z opublikowanych wyników ostatnich badań wynika, że olej kokosowy aż w 82 procentach składa się z tłuszczów nasyconych, które są czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym również choroby niedokrwiennej serca. Dla porównania, w smalcu wieprzowym znajduje się tylko 39 proc.
Eksperci twierdzą również, że nadmierne stosowanie oleju kokosowego może się przyczynić nie tylko do zwiększenia poziomu złego cholesterolu LDL, ale również sprzyja tyciu.
Naukowcy zalecają osobom, które lubią się zdrowo odżywiać, zastąpienie oleju oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.
Źródło bbc
MM