Witamina C odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu krążenia, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Najwięcej naturalnej witaminy C zawiera:
Dzika róża – 100 g owocu surowej dzikiej róży to aż 426 mg witaminy C (710%)!
A także: witaminy A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy i garbniki.
Papryka – 100 g papryki żółtej to aż 183 mg witaminy C (306%); 100 g papryki czerwonej – 128 mg witaminy C (213%). Dostarcza również wiele składników odżywczych.
Czarna porzeczka – 100 g to 181 mg naturalnej witaminy C (302%)
Czarna porzeczka bardzo dobrze wpływa na naczynia krwionośne, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi, pomaga oczyścić organizm, ułatwia przyspieszenie przemiany materii, niweluje także rozwój bakterii, wirusów i grzybów w organizmie.
Natka pietruszki – 100 g natki pietruszki to 133 mg naturalnej witaminy C (222%). Jest bogatym źródłem prowitaminy A, wapnia, żelaza i magnezu. Wspomaga trawienie oraz wpływa na powstawanie świeżego oddechu.
Jarmuż 100 g jarmużu to 120 mg naturalnej witaminy C (200%). To również źródło dużych ilości związków siarkowych, które odpowiadają za rozkład potencjalnych substancji rakotwórczych.
Źródło: ulotkazdrowia.pl