Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości, że cukier w nadmiarze szkodzi zdrowiu, osłabia odporność i prowadzi do otyłości. Istnieje jego zdrowszy zamiennik!
Znamy zdrowszy zamiennik cukru, który jest substancją słodzącą pochodzenia naturalnego. Za jego ojczyznę uznaje się Finlandię, gdzie wytwarza się go w tradycyjny sposób.
Jest pozyskiwany z łuszczyn kukurydzy, co staje się rozwiązaniem znacznie bardziej ekonomicznym i przyjaznym dla środowiska. Ma postać bezzapachowego, białego, krystalicznego proszku. Niegdyś do jego produkcji wykorzystywano korę brzozy.
Dlaczego ksylitol uznawany jest za zdrowszą alternatywę białego cukru?
Dostarcza on 40% mniej kalorii niż cukier, a jego indeks glikemiczny jest parokrotnie niższy od tradycyjnego cukru. Dzięki temu jest dużo bezpieczniejszy dla cukrzyków.
Wiele badań wykazało, że ksylitol ma działanie przeciwbakteryjnie i wyraźnie zmniejsza występowanie próchnicy zębów. Wynika to z faktu, że nie ulega on w jamie ustnej procesowi fermentacji.
Przywraca natomiast równowagę kwasowo-zasadową, co zapobiega rozwojowi chorobotwórczych bakterii. Potwierdzone jest też naukowo, że ksylitol ogranicza przyrost płytki nazębnej, a także korzystnie wpływa na mineralizację szkliwa i produkcję śliny.
Do diety należy go wprowadzać stopniowo, ponieważ spożywany w nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco. Z czasem organizm przyzwyczai się do jego trawienia, a dawkę będzie można zwiększyć.
ZOBACZ TEŻ:„Ostrzegamy społeczeństwo i personel medyczny”! Nieznany dotąd OBJAW KORONAWIRUSA!?
Ksylitol można stosować dokładnie tak, jak tradycyjny cukier. Z powodzeniem możemy nim posłodzić herbatę czy kawę. Nadaje się również do słodzenia napojów, koktajli, słodkich wypieków czy deserów. Środek ten kupimy w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością.
ZOBACZ TEŻ:Wstrzymana produkcja popularnego PIWA! Pracownik browaru ma koronawirusa
Źródło:ktomalek.pl/pixabay