Kolonie moli spożywczych w kuchni spędzają sen z powiek niejednej pani domu. Szczególnie często możemy je spotkać w szafkach z takimi produktami jak kasze czy bułka tarta. To właśnie w nich rozmnażają się na szeroką skalę, a później trudno je wyplenić.
O tym, że pozbycie się moli spożywczych to jak walka z wiatrakami chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać. Owady te rozmnażają się bardzo szybko i na szeroką skalę dlatego bardzo trudno usunąć je z kuchni. Warto więc, jeżeli nie wiemy jak skutecznie się ich pozbyć zasięgnąć porady z Internetu. Istnieje wiele skutecznych sposobów w nierównej walce z armią tych szkodników. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość i przede wszystkim zlokalizować ich gniazdo. Znajduje się ono najczęściej w zapomnianej torebce z kaszą, która leży gdzieś na szarym końcu szafki. Dlatego pierwszym i najważniejszym krokiem będzie odnalezienie głównego źródła kłopotów. W tym celu powinniśmy dokładnie przejrzeć wszystkie torebki i pojemniki w naszej kuchni.
Jeżeli już uda nam się zlokalizować żywność zaatakowaną przez mole spożywcze musimy jak najszybciej ją wyrzucić. Kiedy już to zrobimy powinniśmy przejść do kolejnego etapu batalii. Szafka i półki muszą koniecznie zostać zdezynfekowane detergentem, lub ciepłą wodą z mydłem. Warto również przepatrzeć pojemniki, które leżały w pobliżu gniazda moli, ponieważ one również mogły zostać zainfekowane. Warto również odpowiednio zabezpieczyć żywność, przechowywać ją w zamkniętych pojemnikach i szczelnie związanych torebkach. W walce z tymi uciążliwymi owadami pomocne okażą się preparaty, których zapach je skutecznie odstrasza. Szczególnie drażniąco działa na nie ocet, zapach goździków, liście laurowe, cytrusy, wanilia czy mięta. Możemy wykorzystać je do stworzenia skutecznych preparatów dzięki, którym w łatwy sposób pozbędziemy się moli. Czynność warto powtórzyć kilka razy, co będzie gwarancją skutecznego pozbycia się tych szkodników. Równie dobre mogą okazać się pułapki na mole dostępne w sklepach.