Nie ma chyba osoby, która oparłaby się smakowi pysznego miodku. Wielu jednak zadaje sobie pytanie, który rodzaj miodu jest dla nas najzdrowszy? I wcale nie jest na nie tak łatwo odpowiedzieć.
Miodu możemy używać praktycznie do wszystkiego. Pić w okresie jesienno-zimowym jako naturalny składnik poprawy naszej odporności, używać do ciast i deserów, herbat czy po prostu smarując go na kanapkę. O pozytywnym wpływie miodu na nasz organizm chyba nikomu nie trzeba mówić. Miód ma ogromnie zbawienny wpływ na pracę naszego serca, czy układu trawiennego. Który rodzaj miodu wybrać, i który będzie dla nas zdecydowanie najlepszy? Przede wszystkim musi to być miód naturalny, a nie sztuczny! Najkorzystniej kupić go ze sprawdzonego źródła, ponieważ z tymi kupowanymi w marketach może być różnie. Rodzajów miodów mamy tak naprawdę całe mnóstwo i każdy znajdzie coś dla siebie.
ZOBACZ:Oto NAJDZIWNIEJSZA sytuacja w prezydenturze Dudy! „Razem z żoną ZDĘBIELIŚMY!”
Potocznie krąży opinia i uważa się, że najzdrowszym i najlepszym miodem dla naszego organizmu będzie miód gryczany. Jest ceniony przede wszystkim za swoje szerokie zastosowanie. Miód ten charakteryzuje się ciemną, intensywną barwą i wyraźnie wyczuwalnym, mocnym zapachem kwiatów gryki. Posiada on wiele wartościowych składników jak cholina i rutyna. Co bardzo ważne ma pozytywny wpływ na pracę naczyń krwionośnych, które oczyszcza i uszczelnia. Wiele osób stosuje go jako zróżnicowany element diety i jako wspomagacz w leczeniu nadciśnienia. Jest również bogatym źródłem magnezu i żelaza. Równie chętnie wybieranym miodem, jest miód lipowy, który charakteryzuje się jasną, żółtą barwą. Powstaje on z pyłków kwiatu lipy dzięki której posiada niepowtarzalny smak i zapach. Miód ten chętnie stosuje się w walce z infekcjami, ponieważ posiada wysokie działania antybakteryjne. Kolejny na liście będzie miód wielokwiatowy. Jak sama nazwa wskazuje powstaje on z różnego rodzaju kwiatów i roślin, które rosną na polskich łąkach. Miody te ze względu na posiadane składniki stanowią ogromne źródło energii, a także co ważne dla alergików dzięki swoim składnikom skutecznie łagodzą objawy alergii. Następnym miodem, który przedstawimy pokrótce będzie miód spadziowy, które wytwarzany jest z drzew iglastych bądź liściastych. Miody te w porównaniu do innych są bardzo gęste i mają w swoim składzie wiele substancji odżywczych tj. aminokwasy czy białka. Co ważne działają również antybakteryjnie i poprawiają naszą odporność.