Naukowcy twierdzą, że picie trzech espresso w ciągu dnia może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka gruczołu krokowego i spowolnić wzrost nowotworu o połowę.
Rak gruczołu krokowego to trzecia co do częstości przyczyna śmierci u mężczyzn, dlatego naukowcy wciąż poszukują nowych produktów, które mogłyby uchronić ich przed zachorowaniem – kawa może być jednym z nich. Według badań to schorzenie zostanie rozpoznane u około 1 na 6 mężczyzn, a 1 na 36 umrze z jego powodu.
Badanie przeprowadzone przez Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) w Pozzilli we Włoszech objęło około 7 tysięcy mężczyzn zamieszkałych w centralnym regionie Molise. Naukowcy poddali analizie zwyczaje związane z kawą, a także ryzyko raka gruczołu krokowego. Stwierdzili, że u osób pijących co najmniej trzy filiżanki napoju dziennie było ono o 53 proc. mniejsze niż u tych spożywających maksymalnie dwie filiżanki.
Następnie specjaliści skupili się na działaniu ekstraktu kawy na komórki raka gruczołu krokowego w badaniach laboratoryjnych. Ekstrakty kofeinowe znacząco zmniejszyły proliferację komórek nowotworowych, a także ich zdolność do przerzutów.
Licia Iacoviello, szef Laboratorium Epidemiologii Molekularnej i Odżywiania, twierdzi jednak, że region, w którym prowadzono badania może być nie bez znaczenia. W środkowej części Włoch przygotowuje się bowiem kawę w rygorystyczny sposób: wysokie ciśnienie, bardzo wysoka temperatura wody i brak filtrów.
Jak wykazały badania kawa ma ma wiele zalet. Sama konsumpcja kawy jest związana z redukcją ryzyka wystąpienia licznych chorób, samobójstw i depresji. Wykazano także, że picie dwóch espresso dziennie wzmocnia proces konsolidacji pamięci.
Źródło: abczdrowie.pl
kd