Jesteś fanem miodu? Lubisz go jeść. To świetnie. Musisz jednak uważać! Jeśli zrobisz tak będzie bardzo trujący!
Miód od dawna służy jako antybiotyk podczas wielu chorób i przeziębień. Jeśli lubisz miód to świetnie! Warto jednak poznać tą ważną informację. Miód może bowiem stać się trujący! Kiedy tak się stanie? Jak się okazuje w konkretnych warunkach.
Przypomnijmy, że miód znany jest już od czasów starożytnych kiedy to Grecy uważali go za zdrowy i zapewniający długowieczność. Stosowała go także Kleopatra, która używając miodu pielęgnowała swoje ciało.
Warto pamiętać, że miód posiada wiele minerałów i witamin. Jak wiadomo miodu używamy kiedy jesteśmy przeziębieni, czy chorzy m.in dodając go do herbaty.
Jak się jednak okazuje miód może być tak toksyczny, że aż trujący. O co właściwie chodzi? Dzieje się tak, gdy podgrzewamy miód.
Jak informuje czasopismo Journal of Research in Ayurveda gdy podgrzejemy miód w temperaturze minimum 48 stopni Celsjusza zaczyna on tracić swoje enzymy i probiotyki.
To jednak nie wszystko! Naukowcy zauważyli jeszcze coś bardzo niepokojącego. Przy takiej temperaturze dochodzi bowiem do wzrostu HMF, który jest związkiem chemicznym, jak informują naukowcy bardzo szkodliwym dla człowieka.
Wzrost HMF może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna
-taką informację możemy przeczytać w wypowiedziach naukowców.
Co o tym sądzicie? Jaka jest Wasza opinia na ten temat?