Co jeść na śniadanie, żeby być zdrowym? Okazuje się, że to bardzo prosty prosty patent!
Zupy kojarzą się nam z obiadami, ale można je jeść też na początek dnia! Ewa Wachowicz poleca żurek! To dość nietypowe śniadanie, ale zimą świetnie rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień!
– Lubicie zupy na śniadanie? U mnie, tradycyjnie o tej porze roku, żurek na początek dnia 😘. Zdrowa kuchnia – napisała.
Jak zrobić żurek?
Potrzebujemy:
- 3 suszone prawdziwki
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 szklanki zakwasu
- 4 białe kiełbasy
- 200 g boczku
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 6 szklanek wody
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 4 jajka na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki
ZAKWAS
- 400 g płatków owsianych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąka
- 3,5 l ciepłej wody
Paczkę płatków owsianych wsypujemy do kamionkowego naczynia. Dodajemy łyżkę mąki oraz czosnek. Wszystko zalewamy ciepłą wodą i okrywamy ściereczką. Całość musi leżeć w ciepłym miejscu przez 3 dni. Później zakwas przelewamy do słoików. Można przechowywać go w lodówce nawet przez trzy tygodnie.
Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni. Do garnka wkładamy białą kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, grzyby i połowę boczku. Zalewamy wodą, dodajemy majeranek i gotujemy przez 30 minut.
Zakwas przecedzamy przez sitko. Łyżką odciskamy płatki. Zakwas dodajemy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zaprawiamy śmietaną.
Zobacz także: WIELKA afera w TVP! Poszło o Jurka Owsiaka!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Co na to internauci?
Ja zdecydowanie tak😍 miłego dnia 💕
Na drugie śniadanie owszem, ale z rana wolę coś lekkostrawnego tym bardziej że to rano w moim przypadku to dla niektórych jeszcze noc 😂😂😂
Zupy to ja jednak w porze obiadowej wolę, no ale co kto lubi. Pozdrawiam ❤️
Cała zimę mój tato kisił barszcz i jedliśmy z jajkiem pycha
Żurek jest idealny na niedzielne śniadanie z rodziną ❤️
Żurek jest super 😂
Zobacz także: DUŻE zmiany w pomocy dla rodziny! Rząd nie miał wyboru!
Fot. Instagram
Źródło: ewawachowicz.pl