Kilka dni temu reporter Superwizjera TVN ujawnił szokujący proceder. Mięso martwych i chorych krów trafiało do sklepów. Jak się okazało, było też sprzedawane do kilkunastu krajów świata. Czym grozi jedzenie tego mięsa?
Ujawniony proceder jest bezprawny i przerażający. Chore na nowotwory i inne choroby oraz umierające krowy bez niezbędnych badan trafiały do sklepów.
Nie wiadomo kto i ile tego mięsa zjadł.
Czym to grozi? Jakie mogą być skutki dla naszego zdrowia?
„- Badanie przedubojowe musi ustalić w szczególności czy w przypadku konkretnego zwierzęcia występują oznaki stanu, który mógłby mieć niepożądany wpływ na zdrowie ludzi. Zwraca się tu przede wszystkim uwagę na wykrywanie chorób odzwierzęcych i innych chorób, podawanych w wykazie Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). Przykładowe choroby zakaźne to: gruźlica bydła, bruceloza u bydła i przenośne gąbczaste encefalopatie. Poza tym także listerioza czy toksoplazmoza” wylicza prof. Kołożyn-Krajewska z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności SGGW.
Mięso bydła zakażone laseczką wąglika (krowy mogą chorować na wąglik) może być źródłem tej bakterii dla człowieka. „- Wąglik to groźna, zwykle śmiertelna choroba zakaźna zwierząt domowych. Przenosi się na człowieka i może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie śmierci. Istnieje też ryzyko zapadnięcia na szereg chorób w wyniku braku higieny podczas przerobu i przetwarzania mięsa, jak Listeria monocytogenes, clostridium botulinum (pałeczka jadu kiełbasianego) i inne” – zauważa prof. Kolanowski.
„Mięso ze zwierząt niepoddanych badaniu weterynaryjnemu uznaje się za nienadające się do spożycia” – tłumaczy prof. Kołożyn-Krajewska.
„Mięso nie może zostać uznane za przydatne do spożycia i przerobu, jeżeli zwierzę cierpiało na choroby. – Wszelkie mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi, w przypadku którego nie ma pełnej gwarancji zgodności z przepisami UE, musi zostać natychmiast wycofane z rynku” – komentuje prof. Kolanowski.
Tak więc spożycie mięsa chorych i nieprzebadanych krów, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia ludzi.
Źródło: Rzeczpospolita
Fot. RMF 24
ZOBACZ TEŻ: https://wsieci24.pl/przez-75-lat-prowadzili-badania-nad-przyczynami-szczescia-sa-3-najwazniejsze-zasady/