Ciastka traktowane są jako przekąska, którą można się podzielić z rodziną, znajomymi lub gośćmi. Autorzy raportu PwC „Rynek ciastek w Polsce” podkreślają, że w nadchodzących latach będzie się zmieniał model konsumpcji ciastek. Regularne ich spożywanie oraz zastępowanie nimi niektórych posiłków, np. śniadań (ciastka z błonnikiem, ziarnami zbóż) będzie coraz popularniejsze.
W porównaniu do innych krajów regionu Europy Środkowo-Wschodniej poziom konsumpcji ciastek w Polsce jest dość niski. Rocznie Polacy zjadają około 3,8 kg tych słodyczy. W Czechach i Słowacji wyniósł on średnio 5,5 kg na osobę, a na Węgrzech 4,7 kg. To jednak i tak znacznie mniej niż np. w Wielkiej Brytanii – 13,6 kg na osobę czy we Włoszech – 10,5 kg, Francji – 7,6 kg i Niemczech – 5,0 kg.
Raport wykazał także, że kobiety jedzą więcej ciastek niż mężczyźni. Stanowią one 60 proc. konsumentów.
PAP