Jest najzdrowszym SŁODYCZEM! Poleca się ją szczególnie osobom, które chorują na…

Gorzka czekolada o minimalnej zawartości kakao (70 procent) zawiera więcej silnych flawonoidów niż zielona herbata czy owoce.  Dowiedz się, kto powinien ją jeść najczęściej oraz jak wpływa na nasz organizm!

Gorzka czekolada obniża ciśnienie krwi, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę (cukier krócej krąży we krwi), a także zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.Wystarczy 10 gramów dziennie (mniej więcej 1/10 tabliczki), by odczuć korzyści zdrowotne.

 

Badania przeprowadzane na plemieniu Kuna (Cuna), które żyje na pograniczu Panamy i Kolumbii wykazały, że u tych ludzi ciśnienie krwi (nadciśnienie) praktycznie nie występuje. Taka zależność nie została nawet odnotowana wśród najstarszych członków tego plemienia (przeciętne ciśnienie krwi wynosi u nich 110/70 mmHg).

Tymczasem w krajach zachodnich nadciśnienie tętnicze występuje u 30 procent populacji, a ryzyko jego pojawienia się rośnie wraz z wiekiem.

 

Sekretem kunów jest kakao!

Kunowie piją duże ilości ciepłego napoju ze sproszkowanego kakao -nawet cztery do pięciu kubków dziennie.

Kakao zawiera duże ilości flawonoidów, dlatego badacze uważają, że przedstawiciele tego plemienia to ludzie, których „dieta ma prawdopodobnie najwyższe stężenie flawonoidów na świecie”.

 

ZOBACZ TEŻ:ZUS może zażądać od ciebie KOSMICZNYCH KWOT PIENIĘDZY! Sprawdź, czy pobierałeś…

 

„Badania wykazały, że u osób w stanie przedcukrzcowym (u których poziom cukru wymknął się spod kontroli, ale jeszcze nie rozwinęła się cukrzyca),które codziennie spożywały kawałek gorzkiej czekolady przez 15 dni, odpowiedź insulinowa była dwukrotnie silniejsza niż wcześniej. Co więcej, rozkurczowe ciśnienie krwi spadło u nich niemal o 5 punktów, co jest lepszym rezultatem niż te, jakimi mogą się pochwalić różnego typu leki na obniżenie ciśnienia” – tłumaczą eksperci.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Wyniki badania są zatrważające! Problemy z pożyciem to wina…

 

 

Źródło:radiozetzdrowie/pixabay

Komentarze