Owsianka to danie znienawidzone przez wiele osób. Prawdopodobnie dlatego, że wmuszano nam ją jako dzieciom.
Warto jednak przeprosić się z owsianką, bo jest ona bardzo wartościowym posiłkiem. Jeśli będziemy ją jeść codziennie na śniadanie, zaobserwujemy następujące zmiany w naszym organizmie.
- Lepsze trawienie – płatki owsiane zawierają sporo błonnika (ok. 10 g. na 100 g.), dodatkowo pomaga kleista konsystencja dania
- Zdrowsze kości i mięśnie – owsianka to dobre źródło białka, same płatki zawierają go około 14 gram, jeśli jeszcze owsiankę robimy na mleku lub z dodatkiem jogurtu – białka jest jeszcze więcej
- Piękna, zdrowa skóra – po codziennym jedzeniu owsianki poprawi się kondycja skóry z uwagi na zawartość cynku, żelaza i magnezu
- Więcej energii – owsianka daje uczucie sytości na długo, ponieważ zawiera węglowodany złożone, tym samym przez dłuższy czas po posiłku będziemy pełni energii
- Zdrowsze serce – dzięki swoim właściwościom owsianka przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca
- Utrata wagi – dziki uczuciu sytości, jakie daje owsianka nie mamy tak wielkiej chęci by zaraz po śniadaniu coś podjadać
Obecnie jest wiele pomysłów na przygotowanie owsianki – nie tylko z mlekiem i rodzynkami, ale też całą gamą owoców, orzechów czy superfoods. Tym samym płatki owsiane nie muszą być nudne, a warto je jeść codziennie!