mięso

Czy jesteś świadomy co jesz? W tych produktach znajdują się zmielone ŚCIĘGNA i TKANKI zwierząt!

Przetwory mięsne cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. W końcu polska kuchnia jest oparta na mięsie i z reguły tłustych daniach. Jak jednak wybierać dobre mięso, a unikać produktów, które tylko uchodzą za mięso?

Niestety producenci żywności masowo wykorzystują niską świadomość konsumentów i do przetworów mięsnych dodaje się tzw. MOM-czyli mięso oddzielone mechanicznie.

 

Na rynku znajdują się m.in: niskiej jakości wędliny, pasztety, które są bardzo tanie, ponieważ w swoim składzie zawierają najwięcej oddzielonego mechanicznie mięsa.

Według przepisów Unii Europejskiej mięso oddzielone mechanicznie w ogóle nie jest mięsem, lecz produktem spożywczym pozyskanym: „przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po odłączeniu od nich tuszy, lub tusz drobiowych, za pomocą środków mechanicznych, co prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych.”

 

ZOBACZ TEŻ:Wycieńczona i odwodniona STARUSZKA cudem przeżyła w ZAMKNIĘCIU 6 dni! Seniorka UTKNĘŁA w….

 

MOM to odpady mięsne, zmielona skóra, kości, tkanki, chrząstki oraz ścięgna zwierząt. Produkty spożywcze w składzie których najczęściej może znajdować się MOM to:

– burgery, fast foody, nuggetsy

– kiełbasy

-parówki

-pasztety

-konserwy mięsne

-gotowe dania mięsne np. gołąbki, krokiety, pulpety, klopsy.

Regularne spożywanie produktów mięsnych bogatych w MOM może znacznie zwiększać ryzyko rozwoju poważnych chorób cywilizacyjnych.

 

Źródło:zdrowe pasje/pixabay

 

 

Komentarze